Marianne, Angela och Janko väljer mat!
När det gäller mat till öl och whisky har Marianne, Janko och Angela några trogna favoriträtter, som de gärna delar med sig av – för man blir hungrig av både öl och whisky!
Utan Marianne Wallberg och hennes Stockholm Beer Festival hade Sverige haft en betydligt fattigare ölkultur. Nu är ölfestivalen ett välkänt evenemang världen över. Den räknas som en av de tre viktigaste ölfestivalerna i världen. Bara The Great American Beer Festival och The Great British Beer Festival i London kan mäta sig med ölfestivalen i Nacka Strand i Stockholm, när det gäller besökare och antalet produkter. Och sedan 1993 är den även världens största whiskymässa! I år äger festivalen rum för 17:e gången och numera är den rena institutionen med alla sina seminarier, öl- och whiskyskolor.
Det visade sig redan från början att det folk längtade efter var att lustfyllt få lära sig om alkohol utan de gamla traditionella pekfingrarna.
Därför gjorde Stockholm Beer & Whisky Festival snabbt succé.
Marianne Wallberg knöt några av de allra mest etablerade dryckesmänniskorna omkring sig och traditionen fördes vidare år efter år.
Första årets festival, 1992, var starkt inspirerad av den tyska ölkulturen men året efter låg största intresset på Real Ale. Whiskyn introducerades då och festivalen blev Stockholm Beer & Whisky Festival. Lärare i ölskolorna och överdomare i öltävlingarna är fortfarande sedan alla år teologen och högskoleläraren Jan-Erik ”Janko”Svensson, som ägnat stor del av sitt vuxna liv åt ölens värld. Han har skrivit flera böcker om öl, både populär- och läromedel.
När det gäller whisky är Angela d´Orazio, både whiskyskolelärare och överdomare. Hon har ett långt förflutet i whiskybranschen och det är få som slår henne då det gäller kunskaper om whisky.
Misse Ljungström
Jankos Weisswurst
4 portioner
4 weisswürste
4 mjuka saltkringlor
Tillbehör: söt, slät senap
Tid: 20 minuter
1. Sjud försiktigt korven tills den blivit rykande varm utan att skinnet spricker.
2. Servera i spadet i en öppen terrin. Dekorera med något grönt, ex persilja.
3. Ätes utan skinn med söt senap till och med mjuka saltkringlor som tilltugg.
4. Ska enligt bayersk tradition endast ätas mellan midnatt och klockan 12 på dagen.
5. Till detta drickes ett ofiltrerat veteöl, typ Weihenstephaner Hefe – Weissbier.
Mariannes öltoppade Zuccinisoppa
4 personer
1 1/2 – 2 kg grön zuccini
1 dl god olivolja
2 – 5 vitlöksklyftor
2 – 3 dl god parmesan
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 l vatten
1/3 flaska Touch of Taste, kyckling eller grönsak
2 dl matlagningsgrädde
4 matskedar creme fraiche
salt
svartpeppar
1,5 dl extrastark, humlesvag ale, typ Traquair House eller Chimay Bleue
Tid: 30 minuter
1. Häll oljan i en kastrull. Skala och dela zuccinin på längden. Skär dem i centimeterstora bitar och lägg bitarna i oljan. Grovhacka vitlöken och lägg i den. Häll på vattnet och låt koka i ca 20 min.
2. Riv parmesanen och kör den med basilikan och persiljan i mixer.
3. Tag kastrullen från plattan och mixa innehållet med mixerstav. Blanda i grädden och ostblandningen och värm så osten smälter. Smaka av med salt och svartpeppar och rör ned ölen.
4. Servera i tallrikar med en klick creme fraiche och drick samma öl som användes i soppan. Lättöl kan vara ett bra alternativ.
Angelas whiskydoftande äppelpaj med whiskyglass – ”Angelas share”
4 portioner
2 smakrika, rödgula äpplen
4 msk flytande honung
125 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl dinkel
1 dl havregryn
2-3 msk strösocker
någon msk solrosfrön, finhackade torkade dadlar eller jordgubbar
en nypa salt
svartpeppar eller cayennepeppar
1-2 msk söt, honungsdoftande speysidewhisky, typ Bruichladdich
Tillbehör: 1 ½ vaniljglassask, typ Carte d´Or
½ dl svensk eller irländsk mjuk whisky
Tid: 1 timme
1. Låt glassen tina lite, rör ner whiskyn i glassen och sätt tillbaka den i frysen.
2.Skala äpplena och skär dem i klyftor. Blanda smör, mjöl, socker, honung, salt, peppar och en matsked solrosfrön, dadlar eller jordgubbar samt whiskyn i en skål.
3. Klä en eldfast form med degen. Lägg äppelklyftorna på degen. Strö över lite havregryn samt flytande honung ( eller muscovadosocker ).
4. Grädda i 200° i 25 minuter. Serveras ljummen med whiskyglassen.