Stockholm Beer and Whiskey
Info         Har du Hört?         Utställare         Skolor         Tävlingar         Årets vinnare!         Grupper & Företag         Press         Bilder         Kontakt

Har du Hört?

> Senaste om STHLM Beer & Whisky > Spendrups Gushing > Janko – Ölfestivalens enväldige huvuddomare > Orgier i spännande whisky > Uppvisning - Tunnbindar från Glenfiddich och Balvenie bygger tunna LIVE > Smakfullt lättöl från Öland för alla som är trötta på alkohol > Monk´s Cafe välkomnar världens bästa bryggare > Kompromisslösa öl från Norge > Öländska destillat från Wannborga > Prisbelönt bryggare från Colorado gäst hos Oliver Twist > Öl i Minicask från skotskt microbryggeri > Ny ölbok & Boksignering! > The Glenlivet Nádurra 16 yo caks strength > Ana och Hanna > Bötet – en lokal öl från Nynäshamn > Rivstart för lejon

> Marianne, Angela och Janko väljer mat!

> Genuin Bayrare hos Monks > Oppigårds Starkporter lanseras på Systembolaget den 1 oktober > Amstel Pulse- premiumöl hos Spendrups > Birrifico de Ducato > Riegele – Bayerskt öl när det är som bäst > Goose Island - Chicagos finaste > Stjärnspäckade Master Class-provningar! > Berntson blir familjeföretag igen > Äntligen finns det glutenfria öl! > En överraskande sextett från Galatea > Glenfarclas marknadsförs av språkkunnig kvinna > Mariestads serverar provbrygd > Ny öl från Slottskällans Bryggeri > Michel Jamais lär folk att njuta av maten, vinet, ölen och livet! > Oliver Twist presenterar "Theater of the Pour!" > Skotska mästarna mot nya höjder! > Oliver Twist Stockholm fyller 15 år! > Wentworth Brewery > Ardbeg Mór, STORA nyheter från Ardbeg > Belgiska Struise Brouwery är ”Världens bästa bryggare” men har inget eget bryggeri! > Otro Mundo - Brewing Company > Antares – Hantverksöl från Sydamerika nu i Sverige > Marieberg Destilleri tar steg framåt > Diageo och Classic Malts Of Scotland! > En rökig Speyside i ordinarie sortiment på Systembolaget? > Primator Dark! World’s Best Dark Lager 2008! > Oldest case of Glenfarclas goes on display > Ny design på hela Anderssons sortiment > Årets glas! > High Commissioner snart på halvflaska! > Världens bästa tolvåring nu i Sverige!

 

Ölskola

 

ölis

 

Whiskyskola

whisky logga

Whiskyinfo.se

Hos oss hittar ni information om hur whisky tillverkas och dess historia. Det finns även nyheter, recensioner, debattforum, tävling och massa mer.

 

Whiskyinfo.se

 

 

Marianne, Angela och Janko väljer mat!

 

När det gäller mat till öl och whisky har Marianne, Janko och Angela några trogna favoriträtter, som de gärna delar med sig av – för man blir hungrig av både öl och whisky!

Utan Marianne Wallberg och hennes Stockholm Beer Festival hade Sverige haft en betydligt fattigare ölkultur. Nu är ölfestivalen ett välkänt evenemang världen över. Den räknas som en av de tre viktigaste ölfestivalerna i världen. Bara The Great American Beer Festival och The Great British Beer Festival i London kan mäta sig med ölfestivalen i Nacka Strand i Stockholm, när det gäller besökare och antalet produkter. Och sedan 1993 är den även världens största whiskymässa! I år äger festivalen rum för 17:e gången och numera är den rena institutionen med alla sina seminarier, öl- och whiskyskolor.

Det visade sig redan från början att det folk längtade efter var att lustfyllt få lära sig om alkohol utan de gamla traditionella pekfingrarna.

Därför gjorde Stockholm Beer & Whisky Festival snabbt succé.

Marianne Wallberg knöt några av de allra mest etablerade dryckesmänniskorna omkring sig och traditionen fördes vidare år efter år.

Första årets festival, 1992, var starkt inspirerad av den tyska ölkulturen men året efter låg största intresset på Real Ale. Whiskyn introducerades då och festivalen blev Stockholm Beer & Whisky Festival. Lärare i ölskolorna och överdomare i öltävlingarna är fortfarande sedan alla år teologen och högskoleläraren Jan-Erik ”Janko”Svensson, som ägnat stor del av sitt vuxna liv åt ölens värld. Han har skrivit flera böcker om öl, både populär- och läromedel.

När det gäller whisky är Angela d´Orazio, både whiskyskolelärare och överdomare. Hon har ett långt förflutet i whiskybranschen och det är få som slår henne då det gäller kunskaper om whisky.

 

 

Misse Ljungström

 

 

Jankos Weisswurst

4 portioner

 

4 weisswürste

4 mjuka saltkringlor

Tillbehör: söt, slät senap

Tid:  20 minuter

 

1. Sjud försiktigt korven tills den blivit rykande varm utan att skinnet spricker.

2. Servera i spadet i en öppen terrin. Dekorera med något grönt, ex persilja.

3. Ätes utan skinn med söt senap till och med mjuka saltkringlor som tilltugg.

4. Ska enligt bayersk tradition endast ätas mellan midnatt och klockan 12 på dagen.

5. Till detta drickes ett ofiltrerat veteöl, typ Weihenstephaner Hefe – Weissbier.

 

 

 

Mariannes öltoppade Zuccinisoppa

4 personer

 

1 1/2 – 2 kg grön zuccini

1 dl god olivolja

2 – 5 vitlöksklyftor

2 – 3 dl god parmesan

1 kruka basilika

1 kruka persilja

1 l vatten

1/3 flaska Touch of Taste, kyckling eller grönsak

2 dl matlagningsgrädde

4 matskedar creme fraiche

salt

svartpeppar

1,5 dl extrastark, humlesvag ale, typ Traquair House eller Chimay Bleue

Tid: 30  minuter

 

1. Häll oljan i en kastrull. Skala och dela zuccinin på längden. Skär dem i centimeterstora bitar och lägg bitarna i oljan. Grovhacka vitlöken och lägg i den. Häll på vattnet och låt koka i ca 20 min.

2. Riv parmesanen och kör den med basilikan och persiljan i mixer.

3. Tag kastrullen från plattan och mixa innehållet med mixerstav. Blanda i grädden och ostblandningen och värm så osten smälter. Smaka av med salt och svartpeppar och rör ned ölen.

4. Servera i tallrikar med en klick creme fraiche och drick samma öl som användes i soppan. Lättöl kan vara ett bra alternativ.

 

 

 

 

Angelas whiskydoftande äppelpaj med whiskyglass  – ”Angelas share”

4 portioner

 

2 smakrika, rödgula äpplen

4 msk flytande honung

125 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl dinkel

1 dl havregryn

2-3 msk strösocker

någon msk solrosfrön, finhackade torkade dadlar eller jordgubbar

en nypa salt

svartpeppar eller cayennepeppar

1-2 msk söt, honungsdoftande speysidewhisky, typ Bruichladdich

Tillbehör: 1 ½ vaniljglassask, typ Carte d´Or

½ dl svensk eller irländsk mjuk whisky

Tid: 1 timme

 

1. Låt glassen tina lite, rör ner whiskyn i glassen och sätt tillbaka den i frysen.

2.Skala äpplena och skär dem i klyftor. Blanda smör, mjöl, socker, honung, salt,  peppar och en matsked solrosfrön, dadlar eller jordgubbar samt whiskyn i en skål.

3. Klä en eldfast form med degen. Lägg äppelklyftorna på degen. Strö över lite havregryn samt flytande honung ( eller muscovadosocker ).

4. Grädda i 200° i 25 minuter. Serveras ljummen med whiskyglassen.

 

 

 

 

 

 

Senaste nytt:

> Spendrups Gushing
Spelar på scenen lör 27/9 kl.19:00!
Läs mer...
> Janko – Ölfestivalens enväldige huvuddomare
Janko, det vill säga Jan-Erik Svensson har ett gediget förflutet som ölkännare. Han upptäckte ölen under en cyklingssemester i Centraleuropa i sin ungdom och har sedan
Läs mer...
> Orgier i spännande whisky
Ni som missade Philipson& Söderbergs monter i helgen har fortfarande chansen att prova på en av världens mest mytomspunna whisky, nämligen Black Bowmore och ännu hemligare White Bowmore under mässan sista helg.
Läs mer...
> Uppvisning - Tunnbindar från Glenfiddich och Balvenie bygger tunna LIVE
Fredag 19:e och lördag den 20:e besöks mässan av en skotsk tunnbindare från Glenfiddich och Balvenie destillery.
Läs mer...
> Smakfullt lättöl från Öland för alla som är trötta på alkohol
Öl ska vara kul! Så säger bryggarna Morgan och Mähret Peilot på Ölands Gårdsbryggeri i Södra Möckleby på Öland.
Läs mer...
> Kompromisslösa öl från Norge
Det norska bryggeriet Nøgne Ø – Det Kompromissløse Bryggeri lanserar flera öl på ölfestivalen.
Läs mer...
> Monk´s Cafe välkomnar världens bästa bryggare
Efter mycket planering och förberedelser kan vi nu meddela att den person som för tillfället betraktas som världens bästa ölbryggare besöker oss för att brygga öl i vår anläggning.
Läs mer...
> Öländska destillat från Wannborga
Wannborga Bränneri & Vingård ligger i en liten, mycket gammal, öländsk by nio kilometer norr om Borgholm
Läs mer...
> Prisbelönt bryggare från Colorado gäst hos Oliver Twist
Torsdag 18 september kommer Doug Odell, som både är bryggmästare och ägare på Odells Brewery i Colorado att vara på plats i Oliver Twists monter.
Läs mer...
> Öl i Minicask från skotskt microbryggeri
En frisk och trevlig nyhet från skotska mikrobryggeriet Inveralmond är fyra olika slags öl i trevliga 5-liters minicaskfat.
Läs mer...
> Ny ölbok & Boksignering!
mässans reception, där ölskolor och provningar bokas, säljs böcker från Grenadine Bokförlag. Där hittar du titlar av bl.a. författarna Örjan Westerlund, Michel Jamais, Jan-Erik "Janko" Svensson, Lotta Jernström m fl.
Läs mer...
> The Glenlivet Nádurra 16 yo caks strength
Gång på gång befäster The Glenlivet sin status som “The Single Malt that started it all” denna gång genom att lansera The Glenlivet Nàdurra 16 yo cask strength.
Läs mer...
> Ana och Hanna
Det är frestande att säga: ”Utan Ana och Hanna - skulle festivalen stanna!”, och även om det inte är riktigt sant, ligger det faktiskt mycket i det.
Läs mer...
> Bötet – en lokal öl från Nynäshamn
Bötet Barley Wine 2007 är ännu en öl från Nynäshamns Ångbryggeri som fått sitt namn efter lokala platser. Den här gången är det udden Bötet söder om
Läs mer...
> Rivstart för lejon
Ölhyllan på Systembolaget är rena rama djungeln. Det finns en mängd olika märken att välja bland och många av dem använder sig av samma färger
Läs mer...
> Genuin Bayrare hos Monks
Redan 1884 grundades familjebryggeriet Brauhaus Riegele i Augsburg i Bayern. Nu leds det av femte generationen bryggare och bryggmästare
Läs mer...
> Marianne, Angela och Janko väljer mat!
När det gäller mat till öl och whisky har Marianne, Janko och Angela några trogna favoriträtter, som de gärna delar med sig av – för man blir hungrig av både öl och whisky!
Läs mer...
> Oppigårds Starkporter lanseras på Systembolaget den 1 oktober
Detta är ett öl med mycket smak som kommer från rikliga givor mörk karamellmalt och chokladmalt. Intrycken domineras av kraftiga men..
Läs mer...
> Birrifico de Ducato
Ölälskare i Italien har länge kämpat i uppförsbacke, vad gäller vin finns redan en väl inarbetad kultur och italienarna skapar bland det bästa vinet i världen.
Läs mer...
> Stjärnspäckade Master Class-provningar!
Under festivalens samtliga dagar arrangeras whiskykurser och whiskyprovningar som man bara inte får missa!
Läs mer...

 

 

Copyright © 1991-2008 Stockholm Öl & Vin AB

Webbdesign av Ports Studio