Michel Jamais lär folk att njuta av maten, vinet, ölen och livet!
Michel Jamais är lärare i ölfestivalens ölskola I i år.
Han började som kock, efter att redan i tidiga tonåren bestämt sig för det yrket vid ett besök på farfars restaurang i Frankrike. Nu är han en av Sveriges mest kända njutningsmänniskor.
Kombinationen mat & vin eller mat & öl får honom att lyriskt men ändå konkret, beskriva hur olika smaker påverkar varandra; hur salt eller syrlig mat får öl eller vin att kännas mindre syrligt och beskt eller hur söt mat kan få både vin och öl att
smaka syrligt, beskt och strävt.
Kort sagt lär han människor att njuta av den brokiga flora av smaker som finns tillgång till.
– Det ska kännas roligt i munnen, det är det viktigaste, vare sig det är öl, vin, sprit eller läsk, säger han.
– Jag har aldrig förstått varför man ska vara antingen vinmänniska eller ölmänniska. Jag tror att det kan variera olika dagar bara. Både öl och vin är spännande smakmässigt, det är ju bara olika prislappar på dem.
Michel, som är 44 år, började dricka öl som de flesta andra grabbar och öl var öl helt enkelt. Men han började ”förstå” öl när han som 19-åring fick köpa med sig den belgiska specialiteten Lambicöl till en privat fest av en barmästare, där han arbetade då.
– Wow! Är det här öl? Jag upptäckte att det verkligen finns olika öl!
1989-90, när han var krögare på Såstaholm och det fanns flera hundra viner på vinlistan och en mängd olika whisky, men bara ”stor stark”, tyckte han att det kändes som ett stort hål och började läsa allt han kunde hitta om öl och testa hur man kunde använda olika öl vid olika tillfällen. Det resulterade i flera ölavsmakningsmenyer och många olika öl på menyn.
Senare har han skrivit böcker med titlar som ” En god bok om konsten att njuta av ost och vin”, och ”Michels öl & mat; en resa mot njutning” och många fler både öl, vin och spritböcker. För intresset för vin hade också väckts tidigt och erfarenhet har han skaffat sig genom att bland annat arbeta som kökschef, krögare och sommelier och han har undervisat både på Grythyttan och på Restaurangakademien.
Michel är genuint intresserad av smaker och älskar att dela med sig av all den kunskap han har skaffat sig under åren.
– Annars är det ju ingen mening med kunskapen, säger han.
Nu ska han leda ölskola I på Stockholm Beer & Whisky Festival och inspirera deltagarna att prova olika sorters öl.
– Jag har det roligaste jobbet på hela ölfestivalen, för jag älskar att kunna dela med mig och inspirera, säger han.
Misse Ljungström