24-26 SEPTEMBER & 1-3 OKTOBER 2015
 
 

Los Siete Misterios - Mezcal

Vi är oerhört stolta att detta år kunna presentera den enda provningen under årets mässa dedikerad till Mexikanskt brännvin och Mezcal. Julio Mestres från Los Siete Misterios Mezcal kommer guida oss genom deras hantverksmässiga produktion, hela vägen från planta till flaska. Ni kommer att få prova en rad olika avagevariationer med olika tillverkningssätt och historia. Missa inte chansen att få veta mer om det mytomspunna destillatet från Centralamerika.

Hantverket och produktionen
Los Siete Misterios är i princip så mycket hantverk som det kan bli när det kommer till tillverkning av Mexikansk brännvin. Doba-Yej (Espadin på Zapotecaspråket) variationen som är Los Siete Misterios ”lättviktare” är den enda i serien som är tillverkad på odlad agave då de andra variationerna (Espadin, Coyote, Totala samt den mytomspunna Pechuga) är tillverkade på vild agave. När man säger att en Mezcal är gjord på vild agave så menar man verkligen det. De växter ute i det torra mexikanska landskapet och skördas när de är mogna vilket med vissa sorters agave kan ta upp till 25 år. Agaven rostas i ”jordugnar” som påminner väldigt mycket om ett enkelt hål i marken med stenar lagda inuti för att hålla värmen, Därifrån får Mezcalen sin rökiga karaktär. I fallet med Doba-Yej och Pechuga så krossas agaven med hjälp av en traditionell ”Tahona”, vilket liknar ett stort stenhjul som dras runt med hjälp av en häst och är en väldigt tidskrävande process. I fallet med de andra vilda variationerna har man valt att använda en annan teknik som är ännu äldre och om möjligt mer tidskrävande och hantverksmässig. Man urholkar en trädstam som liknar en kanot för att sedan krossa agaven för hand för att frigöra saften som man sedan fermenterar. Fermenteringen sker helt utan tillsatser under naturliga förhållanden utomhus i stora fat. Destillationen sker sedan i kopparstills för Doba-Yej och Pechuga-variationerna, medan Tobala, Coyote och Espadin destilleras i lerstills. Varje Mezcal buteljeras sedan och signeras av respective ”Mezcalero” som har varit ansvarig för produktionen.

Provningen varar ca 1 timme.

www.caskcompany.se

Julio Mestre
 26 September - OBS Oklickbara provningar kan endast bokas på plats!
Los Siete Misterios - 18.30
Julio Mestre  
230:- 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se